Rondreizen en
overige reizen
Groot Brittanië Frankrijk Italie Diverse links

Noorwegen                  
Harz Dolomieten      
Kroatie-Corsica        
Frankrijk-Sardinie   
Engeland-Frankrijk
Duitsland-Frankrijk

2003
2007
2009
2011
2012
2015

Schotland                    
Engeland & Wales
Groot-Britannië      

2005
2006
2008

Frankrijk         
Frankrijk            
Frankrijk            
Sommieres              
Frankrijk
Frankrijk
Frankrijk        

1985 - 2007
2009
2010
1985 - 2007
2012
2013
2014

Toscane
Italië       

2005
2006
Verkeersborden (Europa)
Vakantielinks
Google Maps
Google Vertaal
Het Weer 1 (14-daags)
Het Weer 2 (Weer Online)
Het Weer 3 (Weer netwerk)
Het Weer 4 (KNMI)
Het Weer (Europa)
   
  Verkeersborden  


De reis naar Noorwegen.


 

Wat er aan vooraf ging.

Begin 2003 was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik gebruik mocht maken van de OBU-regeling (een soort vervroegd pensioen)

Wij hadden daar echt naar toe geleefd en de planning was een aanschaf van een Volkswagencamper, waarmee we samen en flexibel op vakantie zouden kunnen gaan.

De eerste reis zou naar Noorwegen voeren.

Nadat wij de camper hadden uitgeprobeerd in wat kortere vakanties in Frankrijk en Zwitserland waren wij daar klaar voor.

Natuurlijk begon de voorpret met het uitvlooien van de folders en het globaal uitstippelen van de reis via kaarten en routeplanner.

 

Op 13 juli 2003 was het dan zover. De vakantie naar Noorwegen begon.

Ons busje

Hieronder zal een verslag per dag worden gedaan.

                                                                                                         

Dag

Route

Camping van aankomst

Afstand per dag

1

Noord-Holland – Notorf

Ritzebüttel

560 km

2

Nortorf – Hirtshals

Kjul Camping

491 km

3

Hirtshals – Oslo

Ekeberg Camping

  12 km

4

Oslo – Seljord

Seljord Ferieland AS

229 km

5

Seljord – Røldal

Røldal Hyttegrend & Camping

160 km

6

Røldal

 

    0 km

7

Røldal – Haukeland

Lone Camping

260 km

8

Lone – Flåm

Flåm Camping

175 km

9

Flåm - Førde

 

226 km

10

Førde - Eidsdal

Eidsdal Camping

225 km

11

Eidsdal - Døvreskogen

Vollheim Camp

225 km

12

Døvreskogen

 

    0 km

13

Døvreskogen – Fossen

Fossen Camping

319 km

14

Fagernes – Liodden

Liodden Camping

245 km

15

Liodden

 

    0 km

16

Liodden – Uvdal

Uvdal Camping

145 km

17

Uvdal

 

    0 km

18

Uvdal

 

    0 km

19

Uvdal – Halden

Fredriksten Camping

295 km

20

Halden – Greve

Hundige Camping

540 km

21

Greve – Nortorf

Ritzebüttel

387 km

22

Notorf – Noord-Holland

 

560 km

    Totale afstand 5054 km

 

 

 

De routekaart

 

1e Dag

 

Om 09.30 uur vertrokken we uit Noord-Holland via de Afsluitdijk richting Groningen. Vervolgens via Oldendorf richting Hamburg. Ook op zondag ontkwamen wij daar niet aan files, wat we niet hadden verwacht.

Na een paar tussenstops kwamen we om 16.00 uur aan op de kleine, knusse camping in Nortorf met zeer fraai en schoon sanitair.

 

2e Dag

 

Om 09.30 uur vertrokken we, met alweer goed weer, richting Hirtshals.

Het was mooi en droog weer, dus dat was alvast een goed begin.

Vlak voor de Duits-Deense grens nog even getankt. Later bleek dat de prijs van de diesel daar net zo duur was als in Hirtshals.

Voorbij de grens was een grote parkeerplaats met een soort VVV.

Via een saaie weg, waarvan alleen het laatste 1/3 deel enigszins aantrekkelijk was, kwamen we om 15.30 uur in Hirtshals aan. Nadat we ons georiënteerd hadden op het incheckpunt voor de boot, gingen we op zoek naar de nabij gelegen camping. Dat was erg schrikken: tenten en campers allemaal dicht op elkaar. Al was het maar voor één nachtje; dit wilden wij absoluut niet. Dus zijn we 5 km terug gereden richting Tversted.

Daar was een mooie camping met een verbinding door de duinen naar het strand met een loopafstand van 500 meter. Het sanitair was goed en de plekken waren prettig afgebakend. Via de looppaden op de camping had je een fraai uitzicht op de zee.

’s Avonds gingen we met daglicht om 23.15 uur naar bed, maar het wilde niet echt donker worden. Dit was voor ons een nieuwe ervaring, want 8 weken eerder was het in Zuid-Frankrijk al om 21.15 uur donker.

Nieuw was ook voor ons, dat de ruimte voor de afwas werd gecombineerd met een kookruimte. Iets was we later in Noorwegen op bijna alle campings tegen kwamen.

 

3e Dag

 

Na het opstaan zijn we bijtijds naar de haven van Hirtshals gegaan om niet te laat bij de boot naar Oslo te komen. Nadat we hadden ingecheckt werden wij in de juiste wachtrij gezet. En hoewel wij als een van de eersten op een plek in de rij stonden, gingen wij als een van de laatsten de boot op. Het was een waar zeeschip en we hebben wel acht dekken geteld.

Om 10.00 uur precies vertrok de boot richting Oslo.

Gelukkig was de zee heel wat kalmer dan het water van het Amsterdam-Rijnkanaal. De wilde verhalen, die wij best willen geloven, van brakende mensen om je heen en beschadigde auto’s tengevolge van de hevige golfslag, waren aan ons gelukkig niet besteed.

Wat ons wel wat tegenviel was het verblijf van 81/2 uur op de boot. Wij waren nu al blij dat we geen terugreis hadden geboekt.

Om 18.30 uur verlieten wij de boot in een temperatuur van 30o C, langs de douane, en via de E18 richting de Ekeberg camping. Het was wel een grote en drukke camping met genoeg ruimte en goed sanitair. Het aantal plekken met stroom was beslist onvoldoende.

 

4e Dag

 

’s Morgens om 10.00 uur verlieten wij de camping weer richting Seljord. Maar eerst brachten wij nog een bezoek aan het Vigelandpark nadat wij onze “Tolplicht” van 15 NK hadden voldaan. Het Vigelandpark was zeer de moeite waard met de zeer fraaie beelden. Dat men erg zuinig is op deze beelden bleek wel uit het feit dat deze met de hand grondig werden schoongeborsteld. Er was ook sprake van “betaald parkeren” op de kleine parkeerplaats aan de zijkant van het park. Dit staat niet erg duidelijk aangegeven en de parkeermeter ligt behoorlijk verscholen in de bosjes!

 

Beelden in het Vigelandpark

 

Wij vervolgden onze weg met prachtig weer richting het Westen. Onderweg hebben wij de staafkerk van Heddal bezocht, waarna wij uiteindelijk op de camping in Seljord belandden. Het was een eenvoudige camping aan een meertje. De douches en toiletten bevonden zich op grote afstand van de camperplek.

De verassing was niet groot, maar wel onplezierig, want hier maakten wij voor het eerst kennis met de befaamde muggen. Wat wij daarvan geleerd hebben is, dat het erg effectief is een lange broek aan te trekken en de armen te bedekken met lange mouwen, zodra ’s avonds de wind enigszins gaat liggen.

 

5e Dag

 

Om 09.30 uur vertrokken wij verder richting het Westen.

Via mooie route kwamen wij terecht tussen de sneeuw, vele meertjes en watervallen van Haukelfjell. Na het vele filmen en fotograferen gingen wij verder richting Røldal,  waar wij keuze hadden uit wel 5 campings. Dit suggereerde dat we in een zeer druk toeristengebied waren beland, doch het tegendeel bleek waar. Ons sprak de camping voorbij het staafkerkje van Røldal het meest aan.

Tot onze grote verbazing troffen wij daar ook een oud-collega met zijn vrouw aan. Dat werd natuurlijk bijpraten.

Ook vandaag hadden wij weer mooi weer.

 

 

 

Haukelfjell

 

6e Dag

 

Lekker een dagje op en bij de camping blijven. Het was er relatief rustig en mooi weer. Tijd dus om een mooie bergwandeling langs een fraaie waterval te maken. Het was een leuke ervaring om diep in het dal de camping en ons campertje waar te nemen.

Na een zonnige ochtend eindigde de dag met regen.

 

 

De waterval vlakbij de camping van Røldal

 

7e Dag

 

Op naar Bergen.

Om 10.00 uur verlieten wij de camping.

Het werd een fraaie tocht langs watervallen met als hoogtepunt de watervallen van Låtefossen. Via een steeds breder wordend fjord en langs de kersenboomgaarden ging het richting Brimnes. Wij konden direct de boot op en even later konden wij onze weg via Voss vervolgen. Helaas regende het tussen Voss en Bergen doorlopend. Op dit traject reden wij door veel tunneltjes en kwamen wij de meeste flitspalen van Noorwegen tegen.

De camping van Haukeland was erg druk en onprettig. Wij hebben ervaren dat men om 00.30 uur nog een tent met veel kabaal kan opzetten en ’s morgens om 06.00 uur alweer luidruchtig opbreekt.

 

                                          

Waterval Låtefossen Bryggen in Bergen

 

8e Dag

 

Hoewel we aanvankelijk de bedoeling hadden om met het openbaar vervoer naar Bergen te gaan, gingen wij gezien de ervaringen van de nacht, ’s morgens vroeg om 08.30 uur met ons eigen vervoermiddel richting Bergen. Het was zondag en dus zeer rustig op de weg. Wij hoefden geen tol te betalen en konden geheel in het centrum van Bergen gratis parkeren.

Het oude Bryggen, een oude houten stadskern, was zeer de moeite waard.

Wij gingen verder richting Flåm via een wonderschone route.

Nadat wij ons op de camping, met het mooiste en schoonste sanitair tijdens ons verblijf in Noorwegen, hadden geïnstalleerd gingen wij naar het stationnetje van Flåm om de beruchte treinrit te maken. De rit van 20 km naar Myrdal en weer terug was een waar sprookje met schitterende uitzichten en watervallen. Leuk was de stop van de trein bij de Kjosfollen-waterval. Na een poosje werd de Huldrasong via luidsprekers ten gehore gebracht, terwijl op verschillende plekken Huldra in een rode jurk verscheen. Een mooi gezicht tegen de achtergrond van de wit-bruizende waterval. Huldra is een bosnymf met een koeienstaart die mannen verleidt. Volgens een mythe leeft ze ondergronds in de bergen en rotsen en heeft ze een enorm erotische aantrekkingskracht op mannen.

Moe en voldaan van de vele indrukken kwamen wij weer terug op de camping.

Daar kwamen wij nog een camperaar tegen die wij enige maanden tevoren bij de dealer in Amersfoort ontmoetten en die ons nog een aantal goede adviezen had gegeven.

Ook vandaag was het weer een stralende dag.

 

 

Trein onderweg naar Flåm

 

9e Dag

 

Vandaag verder getrokken richting het Noorden via de indrukwekkend 24 km lange, maar niet vervelende, Auerlandtunnel. Daarna met de boot de oversteek gemaakt bij Kaupanger en even verder nog eens bij Dragsvik en verder gereden langs de mooie Sognefjord. Ondanks de regen die zo nu en dan viel was het een zeer mooie tocht. Uiteindelijk kwamen wij met droog weer terecht bij Førde. Het is een vrij grote stad met met 2 km daarbuiten een redelijk goede camping. Het was een van de weinige campings tijdens onze vakantie waar wij de douche niet met muntjes of een pasje hoefden te betalen.

 

10e Dag

 

Hoewel de camping ons wel aanstond, zijn wij vanwege de behoorlijke regenval toch maar verder getrokken.

De route ging richting Geiranger. Een tocht om nooit meer te vergeten.

Direct ten noorden van Førde troffen wij een brede bruisende rivier. Even verderop een prachtig meer met op de achtergrond sneeuw, gletsjers en watervallen. Inmiddels was het na een uurtje rijden alweer droog geworden. Vervolgens ging de weg door een zeer ruige vallei met alweer watervallen. Aan het einde van deze vallei ging het gestaag omhoog naar een nog ruiger landschap. Nauwelijks van deze pracht bekomen volgde een rit omlaag naar een fjord waar wij via Olden volledig omheen reden. Daarna weer omhoog met als hoogtepunt meertjes waarin afgebroken stukken gletsjer lagen. De weg vervolgde zich via een nog indrukwekkender afdaling met veel haarspeldbochten naar Geiranger. De campings waren daar overvol en de drukte was vergelijkbaar met een Nederlandse badplaats bij mooi zomerweer. Niets voor ons en zijn wij dus doorgereden via haarspeldbochten weer naar boven en via een lange afdaling naar een zeer kleine, primitieve camping bij Eidsdal op 3 km van de veerpont. Er waren maar twee kampeerders, dus lekker rustig.

’s Avonds hebben wij nog een lekker eindje richting de fjord gelopen.

 

 

Geiranger

 

11e Dag

 

Na een zeer goede nachtrust vertrokken we om 08.45 uur naar de veerpont van Eidsdal. Het is droog weer. Ondanks een waarschuwing op een website met enige spanning de Trollenweg gereden richting Andelsnes. Het werd een wonderschone rit die achteraf erg meeviel, hoewel de haarspeldbochten naar beneden niet mis waren. Later, op weg naar Dombas kwamen wij langs het vervaarlijk bruisende water van de Bjørnkleiva. Wij reden verder door het fraaie Romsdal om uiteindelijk op de camping in Dovreskogen te belanden.

Een rustige, eenvoudige doch zeer prettige camping.

De route tussen Førde en Andelsnes staat terecht ten boek als de “Golden Route”.

 

 

Trollenroute

Bjørnkleiva

 

12e Dag

 

Heerlijk een dagje, met mooi weer, op en bij de camping gebleven en een lekker stukje gewandeld door een mooi stukje bos.

Ook nog een lekker biertje gekocht voor de schappelijke prijs van  € 3,50 en  € 0,13 statiegeld.

 

13e Dag

 

Om 09.30 uur de camping verlaten richting Lillehammer en via Gjøvik (met een zeer groot, fraai maar oh zo druk winkelcentrum) richting Fagernes. Wij hadden deze dag veel regen, maar dat was niet zo erg want het was het minst fraaie deel van de route.

In Aurdal en Fagernes was het een drukte van jewelste met daarbij nog eens overvolle campings. 7 km ten noorden van Fagernes troffen wij een zeer eenvoudig ingerichte camping aan. Toen wij daar arriveerden hield het van de schrik op met regenen.

De camping lag aan een klein meertje en een rotspartij waar het water met luid geraas haar weg omlaag zocht. Hoewel het een intiem aandoende camping leek, bleek de tijd hier te hebben stilgestaan. Toiletten met een houten ondergrond, verlicht met één lampje en een deur met een haakje waardoor de toiletdeur op een kier open bleef staan om toch nog iets te kunnen zien (erg “milieuvriendelijk”). De urinoirs hadden geen doorspoelmogelijkheid. Oude kranen (niet één was hetzelfde) en de vrouwelijke eigenaren die om de paar uur de vuilnisbakken (ja met afvalscheiding) controleerden op de inhoud. Tegen de avond waren door Noorse vakantiegangers (campers) volledig ingebouwd en was van enig uitzicht geen sprake.

 

14e Dag

 

Zoals we de avond tevoren al besloten hadden vertrokken wij om 10.00 uur van deze camping.

Wij reden het hele Valdresdal uit naar Hønefoss en daar via de weg nr.7 richting Gol door het Hellingdal. Deze rit was zeer de moeite waard, ondanks de regen.               

Wij hoopten nu een camping te vinden die naar onze zin was. Dat lukte zowaar in het dorpje Liodden. Deze camping lag aan een prachtig dalmeer en was een getrouwe weergave wat wij onderweg zoal hadden gezien. Werkelijk prachtig. Het was wel jammer dat wij hier steeds werden herinnerd aan een ongeval waar wij langs moesten rijden en waarbij vier doden waren te betreuren.

 

 

Liodden

 

15e Dag

 

Wij zijn lekker op de camping gebleven en onze koffie lekker in de zon kunnen drinken.

’s Middags maakten wij een heel mooie wandeling op een nabij de camping gelegen natuurpad. Tijdens deze wandeling door oeroude natuur troffen wij ook nog een smalle doorgang van een riviertje aan die in vroegere tijden nogal eens problemen gaf bij het houttransport. Ook waren er zes authentieke wildvallen te zien. Er liepen ook een paar elanden die ons prima wisten te ontwijken. Dit konden wij horen omdat zij een soort koebel omhadden (vanwege het educatieve karakter)

Het was jammer dat het tijdens de wandeling en de verdere dag bleef regenen.

 

16e Dag

 

Wij werden wakker met zonneschijn maar besloten toch verder te rijden. Na 12 km volgde al het plaatsje Nesbyen waar 650 miljoen jaar geleden een meteoriet ter grootte van 300 meter doorsnee is ingeslagen. De inslag veroorzaakte een krater van 5 km doorsnee. In het middelpunt van de inslag had men een educatieve route uitgezet. Hoewel het een klein dal was, gaf het toch een uniek gevoel. De omliggende stenen in het dal zouden uniek van structuur zijn, maar met onze lekenogen hebben niets bijzonders waargenomen.

Vervolgens ging de weg verder richting Geilo langs overvolle campings waar wij ons zeker niet prettig zouden hebben gevoeld. Vanaf Geilo reden wij de weg richting Numedal. Het werd wederom een meer dan schitterende tocht door de ruige natuur. Vanwege de vele stops in deze mooie omgeving besloten wij vandaag niet veel te rijden en stopten wij bij een ruim opgezette, doch rustige camping bij Uvdal. Zelfs de kano’s en de midgetgolf waren er gratis. Een echte aanrader.

 

 

Centrum kraterinslag bij Nesbyen

Nabij Geilo

Voorraadhuisje in het Numedal

 

17e Dag

 

Lekker bij de camping gebleven en genoten van de heerlijke zomerzon en een lekker stukje gelopen.

Wij kwamen hier veel plezierige Nederlanders tegen.

 

18e Dag

 

Ongeveer hetzelfde als de vorige dag.

 

19e Dag

 

Om 09.30 uur vertrokken richting Oslo. Onderweg weer genoten van de prachtige natuur in het Numedal en de staafkerkjes van Uvdal en Nore bezocht.

In de buurt van Drammen wilden wij nog even tanken maar wij vonden geen tankstations die Visabetalingen accepteerden.

Vervolgens ging het via een toltunnel richting Døbrak waar wij gelukkig wel konden tanken.

Vanaf daar gingen wij via de saaie autoweg naar de camping in Halden. Deze camping lag fraai gelegen naast de vesting van Halden.

En daar stonden wij weer in een temperatuur van 25 graden.

’s Avonds, toen het afgekoeld was hebben deze vesting, die gratis toegankelijk was, uitgebreid bekeken.

 

 

Nabij Flesberg

 

20e Dag

 

Om 09.30 uur vertrokken wij, nadat wij de vesting nog een uitgebreid hadden gefilmd en gefotografeerd, uit Halden richting Zweedse grens. Het was weer mooi weer. Wij hadden plannen om in Malmø een camping te zoeken, maar de reis verliep zo voorspoedig, dat wij besloten door te rijden tot Greve, een badplaatsje onder Kopenhagen.

De route voer over de indrukwekkende Öresundbrug/Tunnel over de Sont (€30 tol)

De camping in Greve was eenvoudig maar goed, maar lag helaas aan een zeer rumoerige en drukke regionale weg. Omdat wij inmiddels genoeg hadden gereden besloten wij hier toch maar te overnachten.

s’Avonds nog even het strand opgezocht en lekker uitgewaaid.

 

 

Öresundbrug

 

21e Dag

 

Vanmorgen om 08.30 uur vertrokken naar onze voorlaatste bestemming via de prachtige Grote Beltbrug (€33 tol) en de Farøbrug. Nadat wij wat boodschappen hadden gedaan waren wij om 14.00 uur op de camping waar onze reis 21 dagen geleden was begonnen.

 

22e Dag

 

Dit werd een voorspoedige reis naar huis.

 

Wat heeft deze vakantie ons geleerd?

 

-         Noorwegen is een prachtig land. Je hebt het gevoel of je doorlopend door een ansichtkaart rijdt.

-         Noorwegen heeft veel watervallen.

-         De wegen in Noorwegen zijn over het algemeen goed, doch bijna overal tweebaans.

-         De meeste toiletten langs de wegen, als die er al zijn, zijn meer dan vreselijk. Zoek liever een plekje in de vrije natuur.

-         Kamperen langs de weg is voor auto of camperbezitters beneden Trondheim vaak onmogelijk. Gewoonweg omdat je niet van de weg af kunt. (Fietsers en motorrijders zijn hierbij in het voordeel)

-         Muggen zijn er, gelukkig niet overal, soms in overvloed. Het is verstandig ’s avonds als de wind gaat liggen de armen en benen (en voeten natuurlijk) te bedekken.

-         Ga, als je vroeg arriveert, niet midden op de camping staan. Voor je het weet ben je door Noren volledig ingebouwd.

-         De meeste douches zijn op de campings niet inbegrepen en moeten apart met muntjes of geldstukken (10 à 20 NK) worden betaald.

-         Veel Noren zijn erg chauvinistisch, je komt elke dag wel een behoorlijk aantal Noorse vlaggen tegen.

-         Een volgende keer zullen wij bepaalde plekken zeker opnieuw bezoeken.

 

Voor het laatst bijgewerkt op 02-10-2015

 

Google

 

Reactie Naar boven Home
 


Pageviews tot 01-0102006: 54